Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Ziębice
Rodzaje whisky, czyli jak się robi „rudą na myszach”?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Na świecie jest tak wiele rodzajów alkoholi, że nie sposób ich wszystkich policzyć. O spróbowaniu nie mówiąc. Zaś każdy z nich może dzielić się na osobne kategorie. Tak jest chociażby z whisky, której wyróżniamy cztery główne rodzaje.
Rodzaje whisky, czyli jak się robi „rudą na myszach”?

Ponad 500 lat historii whisky

Historia alkoholu jest niemal tak stara, jak historia cywilizacji. Pierwsze informacje na temat warzenia piwa pochodzą z terenów Mezopotamii. Starożytni pili piwo już 4000 lat przed naszą erą! Jednak problem z nadmiernym jego spożywaniem dostrzeżono 2000 lat później w Egipcie. Tamtejsi faraonowie wprowadzili zakaz picia alkoholu w armii, co spowodowane było porażkami w bitwach i mniejszą karnością żołnierzy. Patrząc na to, jak długą i bogatą historię ma piwo, whisky jawi się nam jako małe dziecko. Oficjalnie przyjmuje się, że historia whisky sięga roku 1494, kiedy to zanotowaną pierwszą wzmiankę o masowej produkcji tego alkoholu. Przez te 500 lat whisky opanowała niemal cały świat, jednak tylko cztery państwa uchodzą za najlepszych producentów whisky. Są to: Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone oraz Japonia.

 

Czym się od siebie różnią?

Ojczyzną whisky jest oczywiście Szkocja, zaś najbardziej znanym rodzajem Scotch Whisky, czyli produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego oraz dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. W ramach „szkockiej” możemy wyróżnić dwa jej rodzaje, które z kolei również możemy podzielić. Whisky słodowa, znana bardziej jako Single Malt, to najstarsza i najbardziej tradycyjna (pod względem produkcji whisky). Zawiera tylko trzy składniki: zesłodowany jęczmień, wodę oraz drożdże. Drugim rodzajem jest grain whisky, czyli whisky zbożowa. Proces jej destylacji jest łatwiejszy niż słodowej, co przyczyniło się do ekspansji whisky. Z kolei whisky irlandzka jest wytwarzana wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. W przeciwieństwie do kuzynki ze Szkocji ma bardziej gładki i delikatniejszy smak oraz unikalny styl destylacji Single Pot Still Whiskey. Amerykanie produkują whisky na na 6 różnych sposobów, z czego najpopularniejszym jest bourbon, czyli whisky kukurydziana. Z kolei produkt z Japonii zbliżony jest do tego ze Szkocji.

 

A co z resztą świata?

Jednak whisky to nie tylko wyżej wymienione państwa. Oprócz nich produkcja tego alkoholu odbywa się m.in. we Francji, Niemczech, Kanadzie, Hiszpanii, a nawet w Polsce. Pod tym linkiem znajdziesz whisky z całego świata. Dlaczego więc nasza polska whisky nie jest tak popularna i znana? Powodem jest cena. Alkohole mniej znanych marek są z reguły o wiele droższe niż „koncernowe” przez co dostęp do nich dla przeciętnego smakosza „rudej na myszach” jest mocno utrudniony.

 


MR



o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl