Ponad 500 lat historii whisky
Historia alkoholu jest niemal tak stara, jak historia cywilizacji. Pierwsze informacje na temat warzenia piwa pochodzą z terenów Mezopotamii. Starożytni pili piwo już 4000 lat przed naszą erą! Jednak problem z nadmiernym jego spożywaniem dostrzeżono 2000 lat później w Egipcie. Tamtejsi faraonowie wprowadzili zakaz picia alkoholu w armii, co spowodowane było porażkami w bitwach i mniejszą karnością żołnierzy. Patrząc na to, jak długą i bogatą historię ma piwo, whisky jawi się nam jako małe dziecko. Oficjalnie przyjmuje się, że historia whisky sięga roku 1494, kiedy to zanotowaną pierwszą wzmiankę o masowej produkcji tego alkoholu. Przez te 500 lat whisky opanowała niemal cały świat, jednak tylko cztery państwa uchodzą za najlepszych producentów whisky. Są to: Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone oraz Japonia.
Czym się od siebie różnią?
Ojczyzną whisky jest oczywiście Szkocja, zaś najbardziej znanym rodzajem Scotch Whisky, czyli produkowana w 100% ze słodu jęczmiennego oraz dojrzewająca w dębowych beczkach przez minimum trzy lata. W ramach „szkockiej” możemy wyróżnić dwa jej rodzaje, które z kolei również możemy podzielić. Whisky słodowa, znana bardziej jako Single Malt, to najstarsza i najbardziej tradycyjna (pod względem produkcji whisky). Zawiera tylko trzy składniki: zesłodowany jęczmień, wodę oraz drożdże. Drugim rodzajem jest grain whisky, czyli whisky zbożowa. Proces jej destylacji jest łatwiejszy niż słodowej, co przyczyniło się do ekspansji whisky. Z kolei whisky irlandzka jest wytwarzana wyłącznie z jęczmienia i jego słodu. W przeciwieństwie do kuzynki ze Szkocji ma bardziej gładki i delikatniejszy smak oraz unikalny styl destylacji Single Pot Still Whiskey. Amerykanie produkują whisky na na 6 różnych sposobów, z czego najpopularniejszym jest bourbon, czyli whisky kukurydziana. Z kolei produkt z Japonii zbliżony jest do tego ze Szkocji.
A co z resztą świata?
Jednak whisky to nie tylko wyżej wymienione państwa. Oprócz nich produkcja tego alkoholu odbywa się m.in. we Francji, Niemczech, Kanadzie, Hiszpanii, a nawet w Polsce. Pod tym linkiem znajdziesz whisky z całego świata. Dlaczego więc nasza polska whisky nie jest tak popularna i znana? Powodem jest cena. Alkohole mniej znanych marek są z reguły o wiele droższe niż „koncernowe” przez co dostęp do nich dla przeciętnego smakosza „rudej na myszach” jest mocno utrudniony.