Tym razem Henryków odwiedził dr Lesław Szymański z Katedry Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Spotkanie odbyło się 7 kwietnia w przepięknych salach KLO Henryków. Dr Lesław Szymański skupił się na odpadach komunalnych, których „producentami” jesteśmy wszyscy. Wbrew pozorom są one bardzo uciążliwe dla środowiska. Niemniej jednak ich ilość można wyraźnie ograniczyć. Skoro około 40% tych odpadów to resztki żywności, kompostowanie może ten „śmierdzący” problem rozwiązać. Doktor przedstawił młodzieży ekologiczne problemy tzw. „dzikich wysypisk”. Nie mają one izolacji od podłoża i są wielkim zagrożeniem dla wód podziemnych i zaskórnych.
Uczniowie poznali pięć kroków zmierzających do rozwiązania problemu odpadów komunalnych. Po pierwsze należy zapobiegać powstawaniu odpadów (jest to zadanie dla producentów, którzy mogą wybierać tzw. „czyste technologie”). Po drugie należy minimalizować powstawanie odpadów (jako konsumenci decydujemy o tym, czy w naszej torbie na zakupy będzie dużo odpadów nienadających się do ponownego użycia). Ważnym krokiem jest recykling, czyli odzysk odpadów. Na szczęście segregacja śmieci staje się modna i tak np. coraz więcej ludzi wyrzuca plastiki do specjalnych pojemników. Kolejne zadania to unieszkodliwianie odpadów i ich składowanie to zadanie dla odpowiednich służb.
Uczniowie z zainteresowanie wysłuchali prelekcji, tym bardziej że naukowiec swoją wypowiedź popierał ciekawymi przykładami. Jednym z nich była produkcja soku z czarnej porzeczki. W procesie technologicznym powstają, oprócz cennego soku, również wytłoki. Nie są jednak śmieciami, ponieważ można z nich uzyskać cenne barwniki roślinne np. antocyjan. Z antocyjanu wytwarza się leki przeciwzawałowe, ratujące ludziom życie.
Takimi przykładami dr Lesław Szymański zachęcił uczniów do żywej dyskusji na ten ekologiczny temat.