Odpowiedź na powyższe pytanie, a także na wiele innych związanych z kulturami bakterii i zdrową żywnością, mogli uzyskać uczniowie biorący udział w warsztatach zorganizowanych przez Laboratorium Mikrobiologii Lekarskiej Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.
Zajęcia zorganizowano dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ziębicach. Warto podkreślić, że na jeden dzień pracownia chemiczna ziębickiej szkoły została zamieniona na laboratorium mikrobiologii. Pracując na preparatach uczniowie dowiedzieli się, czym są probiotyki, poznali kryteria, jakie muszą spełniać mikroorganizmy, aby mogły być uznane za probiotyczne. - Praktycznym efektem zajęć na pewno jest wiedza, że należy wzbogacać naszą dietę o probiotyki, pamiętając o ich korzystnym wpływie na nasze zdrowie – informuje Teresa Nowak, nauczyciel biologii, koordynująca przeprowadzane zajęcia w ZSP Ziębice. Warsztaty poprowadzili pracownicy naukowi PAN na czele z prof. dr. hab. Andrzejem Gamianem. Zajęcia zorganizowano dzięki wsparciu Stowarzyszenia Ziębicka Inicjatywa Obywatelska.