Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Ziębice
GMO - czy wiemy co jemy?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Pierwszym efektem podpisania umowy między Wydziałem Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego a ZSP w Ziębicach, było spotkanie młodzieży z  dr. Zdzisławem Wróblewskim - pełnomocnikiem dziekana d/s współpracy ze szkołami. Doktor przygotował dla uczniów bardzo ciekawe, choć kontrowersyjne zagadnienia.
GMO - czy wiemy co jemy?
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Pierwszy wykład dotyczył genetycznie modyfikowanych organizmów tzw. GMO. Transformacje genetyczne będące podstawą otrzymywania GMO, nie od dziś budzą lęk i wiele obaw. Większość z nich dotyczy ewentualnego wpływu genetycznie modyfikowanej żywności na nasze zdrowie. Można mieć również wątpliwości natury ekologicznej czy też etycznej.

Doktor Wróblewski jako entuzjasta i gorący zwolennik GMO, przedstawił młodzieży argumenty na „tak”. Nawiązał w swym wykładzie do odkryć polskich biotechnologów. Mówił miedzy innymi o historii transgenicznego lnu opracowanego przez wrocławskiego naukowca profesora Szopę. Lniane bandaże prof. Szopy zawierają bardzo dużo antyoksydantów niezwykle skutecznych na trudno gojące się rany. Modyfikacja lnu polegająca na odtworzeniu „starych genów z XIX upraw” okazała się cudownym lekarstwem. Poznańscy biotechnolodzy opracowali transgeniczną sałatę, zawierającą w swych komórkach specyficzną szczepionkę dającą naturalną odporność na WZW typu pokarmowego. Jest to tym samym smaczny i zdrowy sposób walki z wirusowym zapaleniem wątroby. Innym „wynalazkiem” grupy poznańskich genetyków jest „skonstruowanie” modyfikowanej marchewki zawierającej białko – lektynę. Białko bardzo skutecznie „zlepia” bakterie. Tak otrzymana marchew jest doskonałym lekarstwem na bakterie powodujące wrzody żołądka.

Przytoczone przez wykładowcę przykłady nie pozostawiały złudzeń, nie uciekniemy prze GMO i nie wiadomo czy uciekać warto. Drugi wykład dotyczył profilaktyki chorób nowotworowych widzianej oczami biotechnologa. Ta gałąź biologii intensywnie poszukuje i opracowuje nowe metody diagnostyki chorób nowotworowych. Młodzież słuchająca wykładu odnotowała najnowsze wiadomości dotyczące interleukiny oraz interferonu - białek istotnych dla rozpoznania, ostrzeżenia i walki z inwazją wirusową. Doktor przedstawił uczniom niestandardowe metody „walki z rakiem”: stosowanie rodników tlenowych, podawanie kolostreiny, czyli białka z siary ciężarnych owiec, terapię fagową, czy też leczenie pyrogenne z zastosowaniem wysokiej temperatury.

Doktor Zdzisław Wróblewski jako wytrawny wykładowca potrafił trudne zagadnienia i treści przedstawić w formie przyjemnej a wręcz humorystycznej. Dwie godziny wykładu przybliżyły ponad 40 licealistów i uczniów technikum ochrony środowiska przy ZSP Ziębice do prawdziwego studiowania, które łączy się z odkrywaniem tajemnic świata.


Opr. AJ (Danuta Woyciechowska – ZSP Ziębice



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Poniedziałek 6 maja 2024
Imieniny
Beniny, Filipa, Judyty

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl